Rulingpraktijk

Wenst u uw vennootschapsgroep te herstructureren, uw onderneming te verkopen of aan uw geliefden te schenken? Dan kan het interessant zijn om een voorafgaande beslissing te bekomen bij de rulingdienst. Dergelijke ruling biedt u de rechtszekerheid over de fiscale gevolgen in de toekomst en is bindend voor de fiscus.

Cazimir staat klaar om u te begeleiden doorheen deze procedure, eventueel in een eerste fase via een zogenaamde prefiling. Zo kunt u vermijden dat u later geconfronteerd wordt met een fiscus die u alsnog wenst te taxeren en kunt u op beide oren slapen.

    Terug naar overzicht

    Gerelateerde nieuwsberichten en publicaties

    Ruling bevestigt dat de uitkering uit een private stichting niet onderworpen is aan successierechten

    De Dienst Voorafgaande Beslissingen - beter gekend als ‘de rulingcommissie’ - heeft zich in een voorafgaande beslissing dd. 13.05.2015 uitgesproken over de fiscale behandeling van uitkeringen die een Private Stichting naar Belgisch recht doet “ten voordele van de begunstigden na het overlijden van haar …

    Lees meer

    Gemengde rulings dan toch mogelijk

    Tim Melis

    Sinds 14 augustus 2015 is het mogelijk om bij de ‘bevoegde entiteit van de Vlaamse administratie’ (hierna Vlaamse rulingdienst) een aanvraag tot voorafgaande beslissing (een “ruling”) in te dienen. Kort gezegd, bevestigt de fiscale administratie in een ruling hoe zij een bepaalde situatie fiscaal zullen …

    Lees meer

    Fiscale regularisatie vanaf 1 april 2016

    Alexandre Missal

    Op 11 maart 2016 werd het wetsontwerp met betrekking tot de fiscale regularisatie goedgekeurd door de Ministerraad. Het wetsontwerp voorziet in een inwerkingtreding op 1 april 2016. het blijft nog maar de vraag of dit realistisch is daar het ontwerp nog moet worden behandeld in de bevoegde…

    Lees meer

    ​Wedersamenstelling erfpachtconstructies in het vizier

    Tim Melis

    Met haar standpunt (nr. 15114) van 10 augustus 2015 nam de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) erfpachtconstructies in het vizier, in het bijzonder de wedersamenstelling van het recht van erfpacht en de tréfonds in hoofde van eenzelfde derde koper in weerwil van een vroegere verbintenis om dat niet te …

    Lees meer

    VLABEL spreekt zich uit over de burgerlijke maatschap en het behoud van een rente

    Nathalie Labeeuw

    In een recente ruling heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zich uitgesproken over twee technieken die vaak worden gebruikt in de praktijk van successieplanning, met name een burgerlijke maatschap en een schenking onder last tot betaling van een rente. In de ruling wendt VLABEL fiscaal misbruik…

    Lees meer

    De inbreng in de huwgemeenschap onder ontbindende voorwaarde: fiscaal misbruik volgens VLABEL

    Nathalie Labeeuw

    De inbreng onder ontbindende voorwaarde van overlijden is fiscaal misbruik (Voorafgaande beslissing nr. 16057 dd. 09.01.2017) In een ruling van 9 januari 2017 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zich uitgesproken over een techniek van successieplanning via huwelijkscontract. Echtgenoten…

    Lees meer

    ​De kaaimantaks in actie: overzicht rulings

    Wim Vermeulen

    De DBV heeft recent 14 nieuwe rulings gepubliceerd met betrekking tot de kaaimantaks. De rulings bieden niet alleen inzage in de interpretatie van de dienst in enkele knelpunten in de toepassing van de kaaimantaks, maar maken duidelijk dat de kaaimantaks ook in het voordeel van de…

    Lees meer

    De maatschap nog altijd springlevend!

    Olivier De Keukelaere

    Anderhalf jaar terug is er veel deining ontstaan toen VLABEL in een ruling beslist had dat er sprake was van fiscaal misbruik, omdat de schenkers zich alle beschikkingsbevoegdheid voorbehouden hadden door de activa in een burgerlijke maatschap in te brengen voorafgaand aan de schenking. VLABEL…

    Lees meer

    De Liechtensteinse familiestichting: een paradijselijke planning ver weg van de fiscus of een belastbaar beding (ten behoeve van een derde) gevaarlijk dichtbij?

    Anne-Sophie Stievenard

    Een private stichting kan een pasklare oplossing zijn voor ouders die willen dat hun zorgbehoevend kind ook na hun overlijden de beste zorgen krijgt, voor ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen hun erfenis ondoordacht zullen verbruiken en voor al diegenen die hun vermogen willen afzonderen zodat…

    Lees meer

    Vlabel is nog steeds niet duidelijk! Een levensverzekeringscontract afsluiten met een maatschap: wat betekent dit voor de erfbelasting?

    Elisabeth Janssens

    Maatschappen en levensverzekeringen zijn niet weg te denken uit de wereld van de familiale vermogensplanning, maar werken deze populaire technieken ook als ze samen worden gebruikt? In de voorafgaande beslissing nr. 23012 wordt aan Vlabel de vraag gesteld of de uitkering van een…

    Lees meer

    Newsflash: rulingcommissie levert eerste ruling af onder het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten

    Dieter Moens

    De rulingcommissie heeft eind juli (weliswaar pas deze week gepubliceerd op fisconetplus) een eerste ruling afgeleverd over het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten. De ruling werd aangevraagd door een auteur die regelmatig fiscale artikels schrijft voor een vaktijdschrift. De juridische…

    Lees meer

    Auteursrechten: Grondwettelijk Hof ziet geen probleem in de uitsluiting van softwareontwikkelaars. Wie komt vandaag dan wel nog in aanmerking?

    Tim Melis , Dieter Moens en Philippe Hermans

    In de sector van softwareontwikkelaars werd met spanning uitgekeken naar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de verzoeken die werden ingediend tot nietigverklaring van de hervormde fiscale gunstregeling inzake auteursrechten, specifiek met betrekking tot de mogelijke uitsluiting van…

    Lees meer

    Newsflash: Einde recht van opstal ingevolge het verstrijken van de duurtijd: natrekking leidt tot toepassing van het verkooprecht bij verkrijging door een vennoot

    Ann-Sofie Ceulemans en Wouter Haumont

    De verkrijging van de opstallen bij het verstrijken van de overeengekomen duur als gevolg van het intreden van natrekking wordt gevat door artikel 2.9.1.0.4. Vlaamse Codex Fiscaliteit (VCF), aldus Vlabel. Met deze stellingname, breiden zij hun bestaande zienswijze met betrekking tot het…

    Lees meer

    NEWSFLASH: VLABEL maakt opnieuw bocht van 180 graden: natrekking bij einde zakelijk recht dan toch niet belast!?

    Wouter Haumont en Ann-Sofie Ceulemans

    In een vorig artikel op onze website, gaven we u mee dat Vlabel in een concreet dossier over is gegaan tot de heffing van het verkooprecht bij het tenietgaan van het opstalrecht wegens het verstrijken van de overeengekomen duurtijd indien de opstalgever vennoot is van de opstalhouder. Met…

    Lees meer